Politica

Guvernul a aprobat Programul național de achiziții ecologice 2025-2030

Guvernul României a aprobat joi Programul Național de Achiziții Ecologice prin care va fi stimulată achiziționarea la nivel de administrație centrală și locală a produselor, serviciilor și lucrărilor cu un impact redus asupra mediului.

Programul a fost propus de Ministerul mediului, care a precizat că România se conformează astfel obiectivelor europene, fiind singurul stat membru UE care nu are un plan de acțiune privind achizițiile publice ecologice. 

Programul urmărește promovarea achizițiilor ecologice de către autoritățile și entitățile contractante, Guvernul României angajându-se astfel la o abordare ecologică în activitățile sale, prin utilizarea achizițiilor publice ecologice ca modalitate de promovare a guvernanței durabile, implicând autoritățile administrației publice de la nivel local, administrațiile orașelor și toți factorii interesați relevanți, potrivit unui comunicat de presă.

Stimularea achiziționării de produse, servicii și lucrări cu un impact redus asupra mediului reprezintă “un element important pentru conservarea resurselor naturale, tranziția către o economie circulară, economisirea energiei și a costurilor”, a declarat ministrul mediului Mircea Fechet, adăugând că, totodată, vor fi  create locuri de muncă verzi și vor crește veniturile. 

“Dacă le cerem oamenilor să se îngrijească de sănătatea mediului, cei din administrație trebuie să o facă primii, cred eu”, a mai declarat ministrul mediului.

Practic, 3 din 10 foi de hârtie achiziționate vor fi din hârtie reciclată ecologică, aceleași criterii se vor aplica și pentru multe alte achiziții, precum echipamente IT, autovehicule sau lămpi stradale, a explicat ministrul după ședința de guvern de joi.

Pe lângă conformarea cu obiectivele europene, Programul național de achiziții ecologice 2025-2030 reprezintă și unul dintre angajamentele asumate de România în vederea alinierii cu prevederile instrumentelor juridice OCDE.