
Turiștii care se vor caza minimum trei nopți la un hotel sau pensiune din Borșa vor primi, din toamnă, prin programul Visit Borșa Fidelity, diverse facilități și reduceri, precum 30% la abonamentul de schi, 15% la magazinul de articole sportive, 15% la restaurant, dar și la toate activitățile turistice organizate în oraș, a anunțat, miercuri, primarul Ion Sorin Timiș.
‘Din toamnă va exista în Borșa un program, un sistem Borșa Fidelity, Visit Borșa Fidelity, ceea ce înseamnă că aceia care vor opta să doarmă minimum trei nopți la o unitate de cazare vor primi un link pe SMS, din link-ul respectiv vor deschide o aplicație și vor avea diverse facilități: 30% la abonamentul de schi, 15% la magazinul de articole sportive, 15% la restaurant, la toate activitățile turistice pe care le organizăm în oraș, în așa fel încât să creștem numărul de nopți al celor care dorm aici. Astăzi media este de două nopți’, a afirmat primarul din Borșa, în cadrul unui eveniment de promovare a zonei Maramureșului.
Potrivit acestuia, iarna 2024 – 2025 a fost cel mai bun sezon de schi, în condițiile în care s-au vândut 100.000 de carduri pentru telegondola care oferă acces la pârtia olimpică, la un preț de 160 de lei/zi.
‘În 2016, împreună cu colegii de la primărie, am început un plan de investiții în orașul Borșa, de 100 de milioane de euro, pe 10 ani de zile. Anul viitor se vor încheia investițiile pe care le-am propus acum 10 ani și începem altă investiție pentru oraș în mare parte în domeniul turistic. Telegondola de la Borșa este o instalație fabricată în Austria, de compania Dopplemayr. Sunt 56 de gondole, de opt blocuri, o capacitate de transport de 1.800 de persoane pe oră. În cele patru sezoane de schi, cel mai mult s-a stat 10 minute. Pentru cei care ați fost la Poiana Brașov, între 10 minute și două ore e o mare, mare diferență’, a subliniat Timiș.
Pârtia de schi din Borșa are o lungime de 2.850 de metri, varianta principală, fiind singura pârtie olimpică din România. Este omologată de Federația Internațională de Schi pentru cinci din cele șase tipuri de competiții care se pot organiza sub egida FIS.
‘Anul trecut și acum doi ani am organizat aici Cupa Balcanică de Schi și Campionatul Național de Schi. Anul trecut am avut invitați schiori din 24 de țări. Anul viitor încercăm să organizăm o etapă de cupă mondială de snowboard și, ulterior, vom vedea cum ajungem la sportul regină, competiție downhill de feminin sau masculin’, a menționat primarul.
Pârtia este dotată cu instalație de zăpadă artificială. Practic, sunt 33 de tunuri de zăpadă fixe, cu un lac de acumulare la altitudinea de 1.300 de metri. Tot la cota 1300 este și o stație intermediară, pentru schiorii începători care folosesc partea de jos, fiind o pârtie mai ușoară, și pentru toți schiorii în perioada de primăvară sau toamnă, când înzăpezirea se poate doar în partea de sus.
‘Instalația este una total automată, cu tunuri fixe, alimentate din lac. Totul se gestionează de pe telefon. În 72 de ore, pârtia poate fi acoperită cu un strat de zăpadă de 40 centimetri pe toată lungimea și pe toată lățimea ei, de 50 de metri. În primul an am vândut 35.000 de carduri pentru perioada de iarnă. În al doilea sezon am ajuns la aproape 50.000, iar în sezonul care tocmai a trecut s-au vândut 100.000 de carduri. A fost și cel mai bun sezon de schi pe care l-am avut. În principal, turiștii care vin la noi, atât pe perioada de vară, cât și pe perioadă de iarnă, din România sunt din județele Constanța, Brăila, Galați, Iași, Bacău și, în ultimii doi ani, au început să vină și din zona de sud, din Oltenia, și din partea de vest a României, Timiș și Bihor. Din străinătate, pe perioada de iarnă, Republica Moldova, ei sunt cel mai mare număr de turiști, dar sunt și din Polonia sau din Slovacia și din Ungaria, însă în ultimii doi ani mai puțin din Ungaria, nu știu din ce, probleme economice, probabil’, a susținut edilul.
Pe perioada de vară, principalii turiști vin în Borșa din Polonia, însă la Centrul de Informare Turistică sunt turiști care s-au înregistrat din peste 100 de țări.
‘La baza pârtiei se află restaurantul care este gestionat tot de societatea comercială. Tot ansamblul de aici este gestionat de o societate comercială proprietate a Consiliului Local, cu angajați și cu administrație proprie, dar nu există investiție privată aici, absolut deloc. Totul este al primăriei: avem restaurantul, avem centrul de închiriat schi și telegondola.
Investiția în telegondolă și în pârtia de schi s-a ridicat la 37 de milioane de euro.
’37 de milioane de euro a costat în totalitate investiția aici, însemnând exproprieri, linia de energie electrică, parcarea, amenajarea pârtiei de schi cu tot ceea ce înseamnă dotare și sistemul de nocturnă și telegondola. Toată investițiile sunt realizate cu fonduri de la Guvernul României, prin Master Planul de Turism, și cu cofinanțare din bugetul local. Până în 2027, România nu primește fonduri europene pentru investiții în pârtii de schi și instalații de transport pe cablu’, a subliniat Ion Sorin Timiș.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), Consiliul Județean Maramureș și Visit Maramureș au organizat ‘Redescoperă Maramureșul’, un eveniment de promovare a zonei.