Eveniment

Zetea: Mocănița de pe Valea Vaserului, în pericol

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, trage un semnal de alarmă cu privire la situația în care se află mocănițele din România. Din cauza unor proiecte legislative care urmăresc standardizarea lor după modelul CFR, Mocănițele riscă să dispară, în această situație fiind și Mocănița de pe Valea Vaserului.

„Mocănițele nu pot fi tratate ca un simplu mijloc de transport în masă. Ele sunt o experiență turistică unică, un simbol viu al tradiției și al frumuseții noastre, pe care avem datoria să-l protejăm. Dacă proiectele de lege vor rămâne în forma actuală, mocănițele din întreaga țară vor fi efectiv condamnate la dispariție”, susține conducerea Consiliului Județean Maramureș.
Șeful administrației maramureșene a mai precizat că, în ultimii ani, Mocănița a fost „sub asediu” din două direcții: Romsilva – interesată exclusiv de exploatarea lemnului și Ministerul Transporturilor – care încearcă să impună reparații și dotări standardizate, imposibil de aplicat locomotivelor istorice.
Oficialii CJ Maramureș spun că Mocănița din Maramureș este importantă din mai multe motive: este singura cale ferată forestieră activă din Europa; funcționează din 1933 fără întrerupere, cu infrastructură și personal în stil clasic; circulă zilnic din aprilie până în noiembrie (iar în extrasezon, în weekend); atrage anual peste 30.000 de turiști, majoritatea străini (din Moldova, Ungaria, Germania, Austria, Polonia), aducând venituri și locuri de muncă în Maramureș.
„Nu exploatarea lemnului trebuie să fie prioritară, ci turismul! Turismul aduce bani, creează locuri de muncă și promovează România autentică! Împreună trebuie să protejăm mocănițele – nu să le pierdem din nepăsare sau din cauza unor reguli greșit gândite” – a adăugat Gabriel Zetea.

 

Exit mobile version