
O echipă formată din reprezentanţi ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere în județul Maramureș, Drusal şi Poliţiei locale Fărcașa vor face o acţiune de informare şi control în satele Tămaia și Buzești.
Scopul acestei acţiuni, ce se desfășoară concomitent cu activitatea programată de colectare a deșeurilor, este de verificare a modului de colectare selectivă și corectă a deşeurilor de la populație.
„Începând cu data de 1 iulie, operatorii de salubritate nu vor mai ridica deșeurile menajere dacă în ele se găsește prea mult biodeșeu (adică mai mult de 15% din total). Aceasta este o decizie luată la nivel județean, prin ADIGIDM Maramureș”, au reamintit autorităţile.
Ce înseamnă biodeșeu?
Resturi de legume și fructe, zaț de cafea, plicuri de ceai, șervețele murdare, hârtie mărunțită, coji de pâine sau ouă, resturi de mâncare, frunze, rumeguș etc. Practic, tot ce e biodegradabil și vine din bucătărie sau grădină. Acestea nu trebuie, însă, aruncate la gunoiul menajer, ci compostate în gospodărie, în compostorul primit prin proiectul SMID. Scopul este să reducem cantitatea de gunoi care ajunge la groapa de gunoi și să economisim bani la salubrizare. În mediul rural, peste 50% din gunoiul menajer este, de fapt, biodeșeu care poate fi valorificat altfel.