
La mai puțin de 10 kilometri de Baia Mare, oamenii se îmbolnăvesc și mor cu zile din cauza poluării, în timp ce statul se face că nu vede nicio problemă și, de peste 10 ani, nu a alocat niciun ban pentru ecologizarea Iazului de la Bozânta Mare. Drama locuitorilor din zonă și nepăsarea strigătoare la cer a autorităților este ceea ce au constatat membrii Comisiei pentru mediu, aflați timp de două zile în vizită la Baia Mare, la convocarea deputatei USR Diana Buzoianu, președinta Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților.
‘Un dezastru ecologic, o bombă cu ceas: asta e iazul de la Bozânta. Oamenii mor cu zile, iar statul nu alocă bani pentru ecologizare de peste 10 ani. Când plouă, apele cu metale grele ajung în râuri și, apoi, la oameni. Când nu plouă și e vară, pământul se usucă și, la primul vânt, praful cu metale grele ajunge în comunele și orașele din zonă. Locuitorii, când se dă alarma că vine praful în comune, fug acasă să închidă geamurile, să ia hainele de pe sârme de la uscat, să se baricadeze. Pentru că vine otrava peste ei. E un adevărat coșmar. Trebuie alocați banii pentru ecologizarea iazului. E singura soluție’, declară Diana Buzoianu.
Conversmin SA, societatea de conservare și închidere a minelor din subordinea Ministerului Economiei, a comunicat că au fost alocați ZERO lei în ultimii 10 ani pentru lucrări de ecologizare. Cu alte cuvinte, o societate a statului, cu angajați plătiți de la buget, care ar fi trebuit să se preocupe și de ecologizarea iazului de decantare de la Bozânta Mare, nu a primit niciun leu pentru ecologizarea propriu-zisă, dar a primit sute de mii de lei, în toți acești ani, pentru documente, avize și alte lucruri.
Pe de altă parte, Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș susține că măsurătorile pe care le-a efectuat în zonă nu au scos nereguli la iveală.