
Un număr de 25 de salariați din cei 31 ai grupului german Karl Mayer, specializat în producția de mașini textile, vor fi concediați până la sfârșitul lunii mai, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, consilierul pe comunicare și relații cu publicul al Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Maramureș, Mircea Onea.
‘Un număr de 25 de salariați din cei 31 își vor înceta activitatea la Grupul Karl Mayer din Baia Mare, rămânând în activitate doar 6 angajați până la închiderea totală a activității. Cei 25 de salariați vor pleca din firmă la sfârșitul lunii mai, conform notificării venite din partea firmei. Cauza închiderii activității și renunțarea la investițiile anunțate în vara anului trecut sunt determinate de condițiile geopolitice și economice actuale la nivel global, dar și de o creștere a costurilor de relocare preconizate în cele două fabrici care ar fi urmat să devină operative în municipiul Baia Mare’, a spus Mircea Onea.
Conform acestuia, grupul german Karl Mayer își păstrează activitățile de producție din Germania, Italia și China.
În vara anului trecut, administrația companiei anunța public în prezența fostului președinte al CJ Maramureș, Ionel Bogdan, că, etapizat, își va muta o parte din producție în municipiul Baia Mare, respectiv pe teritoriul comunei Groși, unde urma să construiască două fabrici. Una dintre fabrici urma să fie amenajată pe vechea platformă a fabricii de confecții ‘Confstar’ Baia Mare, iar cealaltă în comuna Groși. Actuala hală de producție de unde urmează să fie concediat personalul funcționează pe vechiul sit industrial IMUMM.
Valoarea investițiilor preconizate în prima etapă a fost estimată la 25 de milioane de euro, acestea urmând să crească exponențial odată cu dezvoltarea investiției, care ar fi creat peste 700 de locuri de muncă. Investițiile finale au fost estimate la suma de 500 de milioane de euro.
Grupul german Karl Mayer, unul dintre cei mai renumiți producători de mașini destinate industriei textile, a livrat echipamente și în perioada comunistă, dar și după anii ’90, industriei locale din județul Maramureș care producea în sistemul lohn pentru companii din Europa Apuseană, îndeosebi Germania.