
Muzeul de Mineralogie găzduiește expoziția temporară „Ultimii dinozauri din Transilvania”. Această expoziție este organizată în colaborare cu diverse structuri ale Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, și anume: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Departamentul de Geologie, Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie, Muzeul de Mineralogie, Laboratorul de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului, și Institutul STAR.
Expoziția, constituită în urmă cu un deceniu, a fost prezentată inițial la sediul Universității Babeș-Bolyai, fiind ulterior itinerată în 17 locații din țară. În Baia Mare, aceasta este găzduită pentru a treia oară, având un succes remarcabil, contribuind semnificativ la atingerea unui număr record de vizitatori în anul 2016.
Domnul prof. univ. dr. ing. Vlad Codrea, cercetător la Institutul STAR din cadrul Universității Babeș-Bolyai, specialist în paleontologia vertebratelor și reconstituirea paleoclimatelor din Mezozoic și Neozoic, precum și în geologie regională, s-a adresat în primul rând copiilor, îndrumându-i spre o carieră fascinantă în paleontologie. Acesta a vorbit despre „Ultimii dinozauri din Transilvania”, specii care au trăit acum circa 70–67 de milioane de ani, subliniind că momentul dispariției lor de pe teritoriul României nu este încă suficient clar. Profesorul Codrea a creat o atmosferă captivantă, descriind epoca respectivă: „Era sfârșit de Mezozoic, iar zona arăta total diferit față de cum o vedem astăzi, fiind acoperită în mare parte de oceanul Tethys. În acest ocean se aflau arhipelaguri populate de ființe complet diferite față de ceea ce cunoaștem astăzi, iar unul dintre aceste teritorii era insula Hațeg”. Dânsul a menționat că azi, din insula Hațeg, au rămas mărturii în câteva locuri din România (zona Hațeg, munții Poiana Ruscă, zona Alba Iulia – Sebeș, Iara și Someș Odorhei) și că, în general, o insulă este populată de animale care nu sunt foarte diverse și nici numeroase, însă pe o insulă pot apărea adaptări: unii dinozauri au crescut foarte mult, alții s-au micșorat și au rămas cu denumirea de „dinozauri pitici”
. Profesorul Codrea a specificat că, pe parcursul ultimului sfert de secol, cercetătorii pe care i-a coordonat au depus eforturi considerabile pentru a găsi, defini și oferi dovezi ale existenței acestor dinozauri (elemente de schelet, cuiburi cu ouă de dinozauri). Aceștia au realizat o descoperire importantă, un schelet asociat, primul de acest tip, care va fi dezvăluit publicului în perioada următoare.
Totuși, a divulgat numele de gen „Deceneu”, inspirat de zona Daciei în care ne aflăm. Publicul a fost îndemnat să vizioneze vitrinele ce conțin dovezile concrete ale existenței acestor dinozauri, material ce a condus la o mai bună cunoaștere și înțelegere a paleomediului din insula Hațeg.
Expoziția „Ultimii dinozauri din Transilvania” rămâne la Muzeul de Mineralogie până la finalul lunii septembrie, iar doritorii o pot vizita de marți până duminică între orele 9:00 și 17:00 (ultima intrare fiind la 16:30).